مهندس فرزاد ناظم یکی از ایرانیان برجسته در خارج از کشور است که دستاوردهای متعددی را در زمینه فناوری اطلاعات و داده کسب کردهاست. شاید برایتان جالب باشد که بدانید سایت Yahoo! محبوبیت حال حاضر خود را مدیون افرادی است که با تمام توان برای پیشبرد آن تلاش کردهاند. ناظم یکی از این افراد است که نقش به سزایی در موقعیت حال حاظر Yahoo! دارد. در این مقاله قصد داریم شما را با سرگذشت این ایرانی و نحوه ورودش به Yahoo! آشنا کنیم. پس تا انتها همراه compro باشید.
فهرست مقاله
مهندس فرزاد ناظم در سال ۱۳۴۰ در تهران متولد شد. او تحصیلات متوسطه خود را در دبیرستان البرز گذراند و برای ادامه تحصیل به ایالات متحده مهاجرت کرد. در آمریکا موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته ی علوم رایانه از دانشگاه ایالتی پلی تکنیک کالیفرنیا شد.
ناظم کار فنی خود را در بخش VLCBX در Rolm Corporation با تولید سوئیچهای تلفن بزرگ و مبتنی بر کامپیوتر آغاز کرد. او به زودی برای پیوستن به Sydis Inc، یکی از شرکتهای فرعی Rolm، به عنوان مهندس ارشد استخدام شد. سیدیس در اوایل دهه ۱۹۸۰ در حال تبدیل شدن به ارائه دهنده پیشرو تلفن هیبریدی و پلتفرم رایانه بود.
در سال ۱۹۸۵، فرزاد ناظم به Oracle Corporation پیوست، شرکتی که در آن زمان یک شرکت کوچک قبل از IPO بود. او مدت ده سال را در اوراکل گذراند و از نزدیک با مدیر عامل آن، لری الیسون، روی پروژه های استراتژیک، همچون پروژه ” Information Super Highway” همکاری کرد. حاصل این تلاشها در اوایل دهه ۱۹۹۰ با ارائه پلتفرمهای نرمافزاری برای سرویسدهی ویدئو و سایر خدمات به Telcos، به منظور آوردن اطلاعات و سرگرمی به خانههای مصرفکنندگان بود. زمانی که فرزاد ناظم اوراکل را ترک کرد، این شرکت از ۳۵۰ کارمند به حدود ۳۵۰۰۰ کارمند افزایش یافته بود.
سایت «Yahoo!» که بنا به گفته مسوولینش امروزه بیش از ۱۸۰ میلیون کاربر در سراسر دنیا دارد، در حال حاضر به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای اطلاعاتی و تجاری مشغول به فعالیت است. اما این حجم بالای فناوری و ارائه خدمات هرگز بدون حضور متخصصان خردمند و زبردست میسر نخواهد شد. متخصصانی که از ملیتها و نژادهای مختلف جهت رشد و شکوفایی دهکده جهانی دست به دست هم داده و برای پیشبرد اهداف بلند خود از هیچ تلاشی دریغ نکردند. یکی از این متخصصین به نام سرشناس، جوانی ایرانی، فرزاد ناظم است. شهره مهارت و ابتکار او مدیران سایتهای مختلف را بر آن داشته تا از تواناییهای بینظیر او به بهترین شکل استفاده نمایند.
در سال ۱۹۹۶ درست زمانی که ناظم در یاهو استخدام شد، کمتر از یک سال از عمر آن گذشته بود و هنوز به سهامی عام تبدیل نشده بود. در آن زمان، Lycos، Infoseek و Excite به عنوان موتورهای جستجوی اینترنتی شناخته شده و از محبوبیت بیشتری برخوردار بودند. در حالی که Yahoo! تنها به عنوان یک اینترنت دایرکتوری توصیف میشد. ناظم برای تحقق اهدافی همچون ساختن سازمان مهندسی، در اختیار گرفتن عملیات سایت و تکمیل تیم اجرایی در آماده سازی برای این شرکت وارد Yahoo! شد.
زیر نظر فرزاد ناظم Yahoo! تبدیل به یک غول اینترنتی شد. ناظم چندین ابتکار راهبردی راهبردی را به کار گرفت تا به Yahoo! کمک کند، به سرعت رشد کرده و از رقبای خود پیشی بگیرد. یکی از ابتکارات او ایجاد یک زیرساخت بسیار مقیاس پذیر متشکل از مزارع سرورهای عمومی با یک سیستم عامل رایگان (FreeBSD) بود. در سال ۱۹۹۷، Yahoo! وارد بازار پرتلاطم ایمیل شد و به سرعت صدها میلیون کاربر را اضافه کرد و به محبوب ترین سرور ایمیل تبدیل شد.
در طول رشد یاهو، ناظم با بیش از ۵۰ شرکت همکاری کرد که به ایجاد خدمات مختلف ارائه شده توسط یاهو کمک میکرد. تقریباً تمام شرکتها، شرکتهای فناوری بودند و فرزاد ناظم مسئول همگام سازی خدمات و مردم بود.
یاهو به دلیل تعهد به نوآوری و رهبری قوی و مؤثر ناظم، یکی از سه شرکتی بود (دو شرکت دیگرeBay و Amazon بودند) که از انفجار حباب اینترنت در سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱ جان سالم به در بردند. مجموعاً این شرکتها «۳ تکتاز اینترنت» نام گرفتند. شایان ذکر است که، ناظم تنها مدیر اجرایی باقی مانده از فاز اول بود که در مرحله دوم رشد یاهو باقی ماند. به این ترتیب، او ثبات و تداوم را فراهم کرد و زمینه را برای نوآوری مستمر ایجاد کرد.
به عقیده بسیاری از همکاران فرزاد ناظم، عامل اصلی موفقیتهای او اتکا به نیروی بشری برای انجام تمامی امور است. عقیده او بر این است که اگر عدهای که در یک مکان مشغول به کار هستند تمام توان خود را به کار گیرند، به طور قطع میتوانند به تمام اهداف خود دست یابند. به همین دلیل است که ناظم به هر بخش و هر ارگانی وارد میشود، فوراً به مدارج بالا دست مییابد و به خوبی میتواند سکان هدایت اعضای تیم را در اختیار گیرد.
چند سال بعد یعنی در ژانویه سال ۲۰۰۲ اخبار رسمی حکایت از سمت جدید مهندس ناظم در سایت یاهو داشت.
در این تاریخ فرزاد ناظم مسوولیت نهایی فنی این سایت را برعهده گرفت و فعالیت قبلی خود را گستردهتر ساخت. در این سمت او با بکارگیری تیمهای تخصصی قوی که اکثراً زیر نظر خود او آموزش دیده بودند، سعی داشت تا با تمام توان یاهو را به عنوان قدرت اول دنیای اینترنت به کاربران بشناساند و در این مسیر از هیچ تلاش علمی و تخصصی دریغ نکرد.
ناظم پس از بازنشستگی از فعالیت های روزانه خود در یاهو، بیانیهای رسمی در وبلاگ شرکتی یاهو، Yodel Anecdotal منتشر کرد. فرزاد ناظم در این بیانیه نوشت: «پس از گذراندن ۲۶ سال گذشته در این صنعت فناوری پرشتاب، بالاخره تصمیم گرفتم که زمان کناره گیری است. اوایل ژوئن بازنشسته میشوم. پس از پیوستن به استارتآپهای کوچکی مانند اوراکل و سپس یاهو، هرگز تصور نمیکردم اوضاع به همان شکلی که وجود دارد پیش برود. و با نگاهی به یازده سال حضورم در یاهو، از تمام دستاوردهای این شرکت شگفت زده شدم. یاهو نقش مهمی در ایجاد اینترنت به شکل امروزی ایفا کرده است و من بسیار مفتخرم که بخشی از چنین تیم با استعدادی بوده ام.»
فداکاری فرزاد ناظم به یاهو و جامعه فنی و همچنین نفوذ و تأثیر او، مدتها پس از بازنشستگی او ادامه یافت. زمانی که ناظم در یاهو بود، بسیاری از افراد را تحت حمایت و راهنمایی خود قرار داد. این افراد فارغ التحصیلانی هستند که شرکتهای متعددی را تأسیس، رهبری و در آنها سرمایه گذاری کرده اند.
اکنون، ناظم وقت خود را صرف مربیگری کارآفرینان در معماری فنی، استراتژی بازار، جذب سرمایه، توسعه استعدادها، و ادغام و اکتساب میکند. از سال ۲۰۱۰، او در بیش از ۶۰ شرکت مبتنی بر فناوری در زمینههای کلان داده، فضای ابری، سلامت و پزشکی سرمایهگذاری کرده است. سرمایهگذاریهای فرزاد ناظم چندین خروج موفق را به همراه داشته است، از جمله خرید توسط گوگل، یاهو، توییتر و سیسکو.
مهندس ناظم بعد از بازنشستگی، نهادی برای سرمایهگذاری در هسته اولیه شرکتهای نوپا راه انداخت. میتوان گفت او تاکنون روی بیش از ۴۱ شرکت نوپا سرمایهگذاری کرده است. ناظم همچنین به منتورشیپی برای تکنولوژیستهای با استعداد نیز پرداخته است. مشاوره برای طراحی و معماری فنی یک سیستم تا تدوین استراتژی بازار و یا جلب سرمایه و … از جمله فعالیتهای او به شمار میآید.
نشریهٔ فورچون در سال ۱۳۸۲ ناظم را با ثروتی در حدود ۳۰۰ میلیون دلار، به عنوان چهاردهمین ثروتمند ایرانی در جهان معرفی کرد. همچنین پس از خاتمهٔ اختیاری فعالیت ناظم در یاهو، برای قدردانی از زحمات او پاداشی ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار دلاری در نظر گرفته شد.
در این مطلب در compro تلاش کردیم با ذکر خلاصهای از زندگی مهندس ناظم، چهاردهمین مرد ثروتمند ایرانی در جهان و مدیر فنی سایت Yahoo!، همراه شما باشیم. امیدواریم از مطالعه این بیوگرافی لذت برده باشید.
کاربرد هوش مصنوعی AI در بازاریابی داده محور (کسب و کار هوشمند) BI
امروزه دانش و ایده می تواند که با نیروی کم، قدرت عظیم تولید کند.
از بین تستها و پرسشنامههایی که برای سنجش افسردگی تهیه شده است، پرسشنامهی افسردگی بک…
از بین تستها و پرسشنامههایی که برای سنجش افسردگی تهیه شده است، پرسشنامهی افسردگی بک…
برای موفقیت خود و معرفی خود به دیگران نیاز دارید که خود را بهتر بشناسید.…
مدل جهانی دیسک DISC در دنیا بهعنوان یکی از معتبرترین ابزارهای ارزیابی، بهبود و توسعه…