مریم میرزاخانی

قایق زندگی  با انتخاب دکتر یاوریان به عنوان مربی خود:

قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.

مریم میرزاخانی از بزرگترین ریاضی‌دانان ایرانی بود. او در زمره‌ی اساتید بزرگ دانشگاه استنفورد قرار دارد. این نخبه ی ایرانی نخستین و تنها زن برنده‌ی جایزه ی فیلدز است. مدال فیلدز بالاترین جایزه در علم ریاضیات می باشد. متأسفانه میرزاخانی در سال ۱۳۹۶ به سرطان مبتلا شد. او علی رغم تلاش‌های خود و خانواده‌اش در سن ۴۰ سالگی از دنیا رفت. نام این بانوی ایرانی تا همیشه در فهرست افتخارات ایرانیان جاودانه خواهد ماند. هر ایرانی باید با سرگذشت مریم آشنا شود. ما در این مقاله‌ی compro به زندگی نامه این زن پرافتخار پرداختیم. با ما همراه باشید.

فهرست مقاله

مریم میرزاخانی در دوران مدرسه

مریم میرزا خانی در ۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ در شهر تهران متولد شد. خانواده پدری مریم اهل روستای فشندک طالقان استان البرز هستند. احمد میرزاخانی پدر او است. پدرش مهندس برق و رئیس هیئت مدیره ی مجموعه ی آموزشی_نیکوکاری “رعد” می باشد. مریم از همان ابتدا در مدرسه دانش آموزی موفق و درس خوان بود. او پس از گذراندن مقطع ابتدایی در آزمون ورودی مدارس سمپاد شرکت کرد. مریم در این آزمون موفق شد و به دبیرستان فرزانگان تهران راه یافت. مریم میرزا خانی از درس خواندنش در این مدرسه ابراز رضایت کرده است. او از اساتید و معلمان قوی خود در این مدرسه یاد کرده است.

مریم میرزاخانی

مریم در دوران دبیرستان خود موفق به کسب افتخارات زیادی شده است. مریم میرزاخانی در سال‌های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ _مصادف با سال‌های سوم و چهارم دبیرستانش_ توانست مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری را بدست آورد. موفقیت های او در آن سال ها محدود به این نبود. مریم در سال ۱۳۷۳ (۱۹۹۴) در المپیاد جهانی هنگ کنگ شرکت کرد. او توانست با کسب امتیاز ۴۱ از مجموع ۴۲ امتیاز مدال طلای جهانی را کسب کند. سال بعد نیز در المپیاد جهانی کانادا شرکت کرد. مریم با کسب نمره ی کامل توانست رتبه اول طلای جهانی را ازان خود کند.

مریم میرزاخانی و رویا بهشتی اولین زنانی بودند که توانستند به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یابند. به علاوه، مریم به عنوان اولین زنی که توانست در المپیاد ریاضی ایران مدال طلا کسب کند نیز شناخته شد. موفقیت های او همچنان ادامه دارد. مریم توانست دو سال مدال طلای المپیاد ریاضی را کسب کند. همچنین او اولین شرکت کننده‌ای بود که نمره ی کامل این آزمون ها را دریافت کرد.

مریم میرزاخان در دوران دانشجویانی

مریم دوران کارشناسی خود را در ایران در دانشگاه صنعتی شریف گذراند. در این دوره نیز مریم میرزاخانی همیشه در حال درخشش بود. مریم در اوایل دوره ی کارشناسی، زمانی که تنها ۱۹ سال داشت اولین مقاله ی خود را تکمیل کرد. این مقاله یکی از مقالات بین المللی مریم است. او در این مقاله قضیه ی شُر را به بیانی بسیار ساده تر تحلیل کرد. ویلیام جی.مارتین _استاد ریاضی آمریکایی_ نیز این مقاله را بررسی کرد. ویلیام از مریم به عنوان بهترین زن ریاضیدان ایرانی یاد کرد. به علاوه مقاله ی میرزاخانی در ماه‌نامه ی انجمن ریاضی آمریکا چاپ شد.

مریم میرزاخانی

قایق زندگی  با انتخاب دکتر یاوریان به عنوان مربی خود:

قایق بادبانی زندگی خود را در تلاطم امواج روزگار با لذت و اطمینان تا ساحل آرامش مطلوب به پیش برانید.

مریم برای ادامه ی تحصیلات خود وارد دانشگاه هاروارد شد. یکی از اساتید او کورتیس مک‌ مولن _از برندگان جایزه ی فیدز_ بود. مک مولن در رابطه با مریم میرزاخانی گفته: او همیشه سر کلاس ها سوالات بسیار زیادی می‌پرسید. مریم جواب را بلافاصله در دفترش به فارسی یادداشت می‌کرد. در نهایت، او تحت سرپرستی کورتیس مک‌ مولن توانست مدرک دکتری خود را دریافت کند.

بهرنگ نوحی از اساتید دانشگاه کوئین مری، از مریم را تحسین کرده است. او در رابطه با مریم گفته: از لحظه‌ای که میرزاخانی در هاروارد شروع به تحصیل کرد، موفقیت و توانایی های او آشکار بود. از ابتدا مشخص بود که تز دکترای او تزی انقلابی خواهد بود.

شروع استادی میرزاخانی

میرزا خانی بعد از اتمام دوران دکتری خود بیکار ننشست. مریم میرزاخانی بلافاصله پس از فارغ التحصیلی به عنوان استادیار فعالیت خود را در دانشگاه پرینستون آغاز کرد. او توانایی های خود را در این مقام نیز به سرعت آشکار کرد. در سال ۲۰۰۵ نشریه پاپیولار ساینس آمریکا سال مریم را به عنوان یکی از ۱۰ ذهن جوان جهان معرفی کرد. پس از گذشت مدت زمانی کوتاه میرزاخانی به مقام استاد تمام ارتقا یافت. مریم تا سال ۲۰۰۸ تدریس خود را در این دانشگاه ادامه داد. مریم در سن ۳۱ سالگی در سال ۲۰۰۸ به دانشگاه استنفورد رفت. او در این دانشگاه به عنوان استاد تمام تدریس می‌کرد. به علاوه مریم در نشریه پاپیولار ساینس در آمریکا در فهرست ده نخبه ی ایرانی قرار گرفت.

میرزاخانی

فعالیت های مریم میرزاخانی

مریم در طی عمر کوتاه خود بارها راه حل های موفقیت آمیز برای مسائل و مشکلات ریاضی ارائه کرده است. برای مثال ریاضی‌دانان بسیاری در طولانی مدت به دنبال رسیدن راه حلی عملی برای محاسبه حجم رمزهای جایگزین فرم‌های هندسی هذلولوی بوده‌اند. مریم در دانشگاه پرینستون نشان داد که با علم ریاضی ممکن است به بهترین راه حل برسند. یکی دیگر از تأثیرگذارترین فعالیت های او اثباتی نو از حدس ویتن است. این حدس را پیش از آن ماکسیم کانتسویچ در سال ۱۹۹۲ ثابت کرده بود. مریم در اثبات جدیدش تفسیری نو از شمارش ژئودزیک‌ها در فضاهای پیمانه‌ای به دست آورد.

جایزه ی فیلدز

مریم میرزاخانی در سال ۲۰۱۴ موفق به کسب بالاترین نشان علمی ریاضی شد. این نشان هر ۴ سال یک بار به برگزیده ترین دانشمندان زیر ۴۰ سال اهدا می شود. از مدال فیلدز به عنوان نوبل ریاضیات نیز یاد می شود. مریم نخستین ایرانی و نخستین زن دانشمند بود که موفق به دریافت این مدال باارزش شد. در پی دریافت این جایزه مریم پیام های تبریک فراوانی از افراد مختلف دریافت کرد. تعدادی از مسئولان کشوری نظیر حسن روحانی، رضا فرجی‌نیا، علی اکبر صالحی و محمد رضا عارف نیز این موفقیت را به او تبریک گفتند.

مریم میرزاخانی

زندگی شخصی میرزاخانی

سال ۱۳۸۴ مریم با یان واندراک ازدواج کرد. یان نیز از دانشیاران ریاضی دانشگاه استنفورد بود. به علاوه، او پژوهشگر سابق علوم رایانه نظری مرکز تحقیقات آی‌بی‌ام و اهل جمهوری چک می باشد. حاصل زندگی مشترک مریم میرزا خانی و همسرش دختری به نام آناهیتا است.

سرانجام مریم میرزاخانی

تیر ماه ۱۳۹۶ بود که ابتلای مریم به سرطان اعلام شد. مریم برای درمان در بیمارستانی در آمریکا بستری شد. ۴ سال قبل از آن نیز مریم به سرطان سینه مبتلا شده بود. سرطان او به مغز استخوان میرزاخانی رسیده بود. پدر و مادر او نیز از ایران برای مراقبت بهتر از دخترشان به آمریکا رفته بودند. در نهایت متأسفانه مریم نتوانست این بیماری را شکست دهد و در ۲۳ تیر ۱۳۹۶ در سن ۴۰ سالگی از دنیا رفت.

پست قبلیNext Post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 + 3 =